Afbeelding trauma healing

Trauma therapie

Somatic Experiencing
Somatic Experiencing (SE) is een lichaamsgerichte methode om trauma te helen. Een trauma wordt veroorzaakt door gebeurtenissen in je leven die te onverwacht waren, of te snel of te intens. De schrik hiervan zet zich vast in het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel, dat overweldigd is geraakt, kan de ervaring niet verwerken. De levensenergie raakt geblokkeerd. Traumatische ervaringen kunnen stress symptomen geven zoals angst, paniek, uitputting, prikkelbaarheid en depressie.

Lees verder of klik direct door naar:

SE Trauma therapie
Waarom?
Voor wie?
Algemene informatie

SE Trauma therapie

SE werkt met de zogenaamde ‘felt sense’, het gewaarzijn van lichamelijke en gevoelsmatige sensaties. Voorbeelden van lichamelijke sensaties zijn: warmte, tintelingen, kippenvel en het sneller of langzamer worden van de ademhaling. Door deze sensaties te volgen en heel kleine stapjes te zetten, – in en uit de spanning -, wordt de geblokkeerde energie op een veilige en geleidelijke manier ontladen. Bij SE wordt naast stapsgewijs werken met de spanning en het trauma gebruik gemaakt van je eigen hulpbronnen, zoals positieve herinneringen, beelden en gevoelens. Hulpbronnen herinneren aan je levenslust, je eigen kracht en vreugde. Ze vormen een krachtige basis om de stress beetje bij beetje te kunnen ontladen. Ik begeleid je in het blijven volgen wat er gebeurt. Dit helpt je weer meer gevoel van controle over je lichaam te krijgen. Na de ontlading ervaren mensen vaak een sterke, blijvende afname van hun stress symptomen.

Waarom?

Deze benadering heeft een zorgvuldigheid en verfijning waardoor de liefde en kracht toegankelijk wordt die er zit in ons zelfhelend vermogen. Als trauma energie verandert in levensenergie geeft dat enorm veel nieuwe ruimte.

Voor wie?

Voor mensen met psychische en psychosomatische klachten, of als je de genoemde stress symptomen herkent bij jezelf.

Zie ook:

Biodynamische therapie